Bijdrage over de energietransitie
Consultatieronde Regionaal Plan Energie West-Brabant Energie in Balans (voorheen Regionale Energiestrategie)
Eerste termijn:
Voorzitter,
Een korte reflectie op een zeer interessante avond, en daarmee op de zienswijze die in de maak is.
Als waterschap zijn we belangrijker dan we soms zelf denken. En zéker belangrijker dan de mensen op straat vaak denken (vandaar die laarzencampagne die net is gestart).
Eén van de onderwerpen waarin we belangrijk zijn, is de energietransitie. Er liggen grote kansen voor het waterschap. Om zelf als grootverbruiker van energie het goede voorbeeld te geven, hebben we vanavond gehoord. En om stevig regie te voeren over het ruimtegebruik in ons kleine landje. Want energie kost ruimte. Heel veel ruimte. De energietransitie komt bovenop de uitdaging die we al hebben op het gebied van ruimte. Niet in de laatste plaats de natuur, die al snel in de knel dreigt te komen.
Om als waterschap onze rol in het energiedossier optimaal te vervullen, moeten we onszelf wel in positie brengen. Deze consultatieronde komt wat betreft de Partij voor de Dieren wel wat aan de late kant. In de gemeenteraad van Breda werd in december al informatie opgehaald…
Terwijl, het is me nogal een onderwerp. Het raakt al wat leeft in de samenleving.
Onderaan de streep komt het voor de Partij voor de Dieren hierop neer:
Niet alles kan overal. En je moet ook niet alles willen.
De energietransitie is dus ook een kwestie van… Ergens iets inleveren.
De overheid zal richting moeten geven op weg naar natuurlijke oplossingen, want een boom is beter dan een loeiende airco. En een composttoilet is beter dan aan het eind zuiveren op de RWZI.
Als waterschap kunnen we op het vlak van duurzaamheid als aanjager fungeren. Weg van de grote spelers – naar lokaal opgewekte én gebruikte energie. Ik hoorde daar gelukkig goede dingen over vanavond, die hopelijk zullen worden benadrukt in de zienswijze. Vraag en aanbod zo dicht mogelijk bij elkaar brengen. Werken vanuit onderop.
De Partij voor de Dieren hoopt dat wij als waterschap de komende jaren op de RWZI’s een extra stap durven zetten richting het onbekende. Uit het westen van Bath kwam in elk geval alvast goed nieuws.
Concreet, laatste voorbeeld nog: de vierde trappen die op onze zuiveringen gaan verschijnen, dat gaat gebeuren, moeten zichzelf kunnen laten draaien, met zonnepanelen, windmolentjes, blue energy, whatever it takes, zolang het maar om zelfopwekking gaat.
Dat is voor ons een erekwestie. En die eer kunnen we als waterschap vervolgens uitdragen.
Dank u wel.
Tweede termijn:
We hebben vandaag ook weer veel over water- en bodemsturend beleid gehoord, onder meer van mevrouw Antonissen en mevrouw de Koning, en ik vind dat het zich ook weer bewijst als principe. Het geeft het waterschap echt richting, dat vind ik wel mooi.
De portefeuillehouder vroeg terecht naar circulariteit. En dat gaat verder dan het composttoilet dat wij noemden.
We weten allemaal: de wegwerpeconomie heeft zijn tijd wel gehad, en aan het maken, kopen en weer afvoeren van producten wordt juist heel veel energie verspild. De energietransitie draagt een enorme democratiserings- en lokaliseringstendens in zich mee. Waar deze dus in hoge mate aan kan bijdragen, ook aan lokale bedrijvigheid.
Er werd even gevraagd naar kernenergie. Het standpunt van de Partij voor de Dieren is denk ik wel bekend. En ook van geothermie zijn we geen fan. We hebben bedenkingen en geen wensen naar. De risico’s voor de planeet wegen niet op tegen de mogelijke voordelen.
Maar ik wilde het wat kleiner houden voor nu, en nog één ding meegeven aan het team van RPE.
We zitten vanavond bij de commissie Waterketen. En dat is maar een klein stapje naar ketenintegratie. De energietransitie is ook een vraagstuk dat het mogelijk maakt om een goede samenwerking te realiseren. En in die schakels zit de meeste winst om te behalen, ook voor zo’n team van de RPE. Aan zoveel mogelijk tafels komen te zitten.
Een tafel die in elk geval goed lijkt te worden meegenomen, zijn de buurttafels. We zijn naar de mensen toegegaan. De burger is goed meegenomen.
Het mooie was: tijdens die inwonersdialogen werden a-select tientallen mensen gevraagd: wat vinden jullie nou belangrijk? En met wat voor advies komen ze als eerste? Neem het welbevinden van gewone mensen en dieren mee. De mensen weten het wel!
Groene energie moet echt groen zijn en niet ten koste gaan van groene gebieden. Wat dat betreft is het goed om nog eens naar de factsheets van de Vogelbescherming te kijken ten opzichte van de energietransitie.
Dank u wel.
Interessant voor jou
Toelichting op profielschets nieuwe dijkgraaf
Lees verderEnthousiast over stevigere rol CvdK in benoemingsprocedure nieuwe dijkgraaf
Lees verder