Overwonnen obstakels vieren en over huidige obstakels meedenken en meebeslissen
Bijdrage over bestuursrapportage (BURAP) 1 van 2024
Ik was wat later. Het eerste uur kon ik niks zeggen, dus ik dacht: ik ben precies op tijd. En toen mocht ik nog eens drie kwartier niets zeggen, toen heb ik maar mijn bijdrage uitgeschreven.
Goed, aan de orde zijn complimenten voor de bestuursrapportage vanuit de Partij voor de Dieren. Deze BURAP is overzichtelijk, helder en informatief. Rapporteren op doelrealisatie werkt.
Een kleine suggestie vanuit ons is om nog iets meer obstakels voor doelrealisatie te benoemen. Overwonnen obstakels, om samen te vieren, en huidige obstakels, zodat het AB, wij, daarover kunnen meedenken, en meebeslissen. Zodat we effectiever samenwerken en effectiever doelen kunnen realiseren.
Met begrip dat grotere kwetsbaarheid op deze manier moeilijk is, of kan zijn, maar wij denken dat het een tweede stap is in dezelfde, goede richting als rapporteren op doelrealisatie.
Een specifiek voorbeeld: drones. Deze worden in de BURAP meermaals genoemd, en wij -de Partij voor de Dieren- maken ons daar potentieel grote zorgen om, specifiek het verstoren van de natuur en het gebruik van privacygevoelige data. Met name daarover denkt en besluit de Partij voor de Dieren graag van tevoren mee, in plaats van dat wij achteraf alleen worden geïnformeerd. Het AB is een asset, maak daar gebruik van!
Over asset management gesproken wil ik het dan graag over liability management hebben. Dat probeerde ik ook bij het bespreken van het asset management onderzoek, maar ik denk dat ik dat nu beter kan.
Allereerst zijn wij een liability-intensieve organisatie. Of in goed Nederlands: wij hebben veel verplichtingen. Niet alleen voor 3 jaar, 5 jaar, of 100 jaar, maar tot het einde der tijden zijn wij onze burgers verplicht veilig, schoon en voldoende water te verzorgen.
Hierin lijken wij op een pensioenfonds, met verplichtingen ver in de toekomst is het aan ons wat wij nu gaan doen om daar in de toekomst aan te voldoen. Zulk liability management of verplichtingsmanagement lijkt ons een belangrijk en sterk startpunt. Net als over asset management wordt gezegd is dit iets dat overal in de organisatie kan indalen. En zo ook in de BURAP, en dan bijvoorbeeld de obstakels die wij tegenkomen!
Er kan bijvoorbeeld opgenomen worden dat ons water gevuld is met nurdles -een schattig woord voor veel microplastics- en dat wij op dit moment geen idee hebben wat we daaraan kunnen doen. Asset management helpt ons daarbij ook niet. Dit is ongezond voor ons en voor het leven in het water.
Een specifiek voorbeeld, tot slot: leven in het water, een SDG - of duurzame ontwikkelingsdoelstelling. In de BURAP worden relevante SDG's genoemd, maar niet leven in het water. Daar zorg voor dragen is echter onze verplichting. Nu kan de portefeuillehouder zeggen: "Deze SDG is overal relevant." Maar dat is dan allereerst denk ik niet helemaal waar en ten tweede zouden wij dat dan toch expliciet benoemd willen hebben met aandacht voor deze belangrijke verantwoordelijkheid. Wil de portefeuillehouder ook dit toezeggen?
Tot zover, dank u wel voorzitter.
Interessant voor jou
Bijdrage over Egyptereis
Lees verderLessen trekken uit extern onderzoek kostentoedeling
Lees verder