Partij voor de Dieren: heeft Brabantse Delta grip op botulisme?


17 augustus 2020

Breda, 17 augustus 2020 – Afgelopen vrijdag waarschuwde Omgevingsdienst Brabant Noord voor het risico van zwemmen in stilstaand water, nadat er vijf zieke honden moesten worden ingeslapen. De boosdoener: botulisme. Op de website van waterschap Brabantse Delta is er echter niets over te vinden. Volgens hondeneigenaren werden zij bovendien niet gewaarschuwd voor botulisme door middel van borden. De Partij voor de Dieren vraagt zich af: heeft het waterschap wel grip op botulisme?

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging waar dieren, ook mensen, ziek van kunnen worden. Ze kunnen er zelfs aan overlijden. Het is een probleem dat ieder jaar terugkeert, en wordt verergerd door hitte en droogte. De aanwezigheid van dode dieren in het water kan tot een uitbraak leiden, die groeit naarmate er meer dieren zijn en er langer wordt gewacht met ondernemen van actie. Volgens Cynthia Pallandt, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in waterschap Brabantse Delta, ligt daar een rol voor het waterschap: “We weten dat hitte en droogte door klimaatverandering steeds vaker en langduriger voorkomen. Om te zorgen dat er zo min mogelijk slachtoffers vallen, is het belangrijk actief te monitoren en beleid te voeren op botulisme.”

Ook de communicatie zou wat betreft de Partij voor de Dieren beter kunnen. Zo blijkt de ‘botulismekaart’ op de website van het waterschap nog niet te zijn bijgewerkt met de gevallen die op 14 augustus bekend werden gemaakt, en wordt er niets over vermeld in nieuwsberichten op de website of sociale media van Brabantse Delta. Offline was de voorlichting niet veel beter, volgens hondeneigenaren werden zij niet duidelijk door waarschuwingsborden geïnformeerd over het gevaar van botulisme. Door middel van schriftelijke vragen probeert de partij te achterhalen hoe dit kan.

Ten slotte vraagt de Partij voor de Dieren zich af wat het waterschap doet om oorzaken voor het ontstaan van botulisme weg te halen. Pallandt: “Op de website van Brabantse Delta staat niets over menselijke factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van botulisme. Terwijl we bijvoorbeeld weten dat er door het voeren van watervogels grote groepen dieren ontstaan, wat het risico op verspreiding van botulisme vergroot. Het waterschap moet de samenwerking opzoeken met inwoners, om het gevaar van botulisme te beperken!”.

Gerelateerd nieuws

Promotiefilmpje over tegengaan verdroging

Lees verder

PvdD organiseert eigen actie in Breda tijdens World Cleanup Day

Breda, 12 september 2020 – Op 19 september kun je een groep actieve leden van de Partij voor de Dieren aantreffen in Steenakk...

Lees verder