Neem geen ZLTO-bestuurder als infor­mateur!


Bijdrage in debat over keuze voor infor­mateur

18 april 2023

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren heeft zich de afgelopen dagen enorm verbaasd over de gang van zaken in het proces van de verkenning.

Er zou vanavond een bestuursvergadering over het rapport van de verkenner zijn, en nu vernemen we nota bene middels een motie dat er een informateur wordt aangedragen, door een groep partijen die gezamenlijk de meerderheid hebben.

Dan kunnen we als AB eigenlijk alleen ‘ja of ja’ zeggen. Net zoals dat bij de verkenning overigens al gebeurde.

Dat lijkt ons een typisch staaltje oude bestuurscultuur. Een beetje gemakzuchtig opereren in achterkamertjes. Geen manier om de AB het ware, breedgedragen bestuur te laten zijn, waarin we samenwerken en samen gewoon doen.

Dat de aangedragen informateur mevrouw Huijben ook nog bestuurslid van het ZLTO is, een partij die al geborgd is door de fractie Ongebouwd die trouwens zelf ook mee mogen onderhandelen, in een proces waar BBB waarin voormalig Ongebouwd-bestuurslid Rian Govers the lead heeft en de fractievoorzitter van West Brabant Waterbreed óók nog voor ZLTO heeft gewerkt, het lijkt ons toch een weinig gelukkige combinatie.

Wat doet dat in de beeldvorming? Als waterschap Brabantse Delta zijn we er toch voor alle ingezetenen, niet alleen de agrarische?

We hebben een meer neutrale informateur nodig, niet iemand die zo opzichtig één deelbelang dient en een boerenstamppot coalitie faciliteert, met Water Natuurlijk als vegetarische rookworst.

Het rapport Zonder Water Geen Later laat onverbloemd zien dat we in Brabant hard aan de slag moeten tegen de droogte. Brabantse Delta is een van de meest verdroogde en verzuurde stukken van Nederland, dat is wat de oude bestuurscultuur vol eentweetjes met de ZLTO zeker valt aan te rekenen.

De landbouwbelangen worden ook zonder mevrouw Huijben wel geborgd. Dáárover kan ze uit eigen ervaring meepraten.

Het minste wat we kunnen doen is een tweede informateur aanstellen, voor een proces dat het AB wél recht doet.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Speech tijdens afscheid vertrekkende Algemeen Bestuursleden

Lees verder

Geadviseerde coalitievarianten zijn onlogisch en totstandkoming is onduidelijk

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer