Partij voor de Dieren demon­streert met bezorgde Bredanaren tegen verdozing


27 mei 2021

Als Cynthia Pallandt roept "Stop de" antwoorden de demonstranten met "verdozing". Ze vervolgt met "Red de" en wordt beantwoord met "natuur". Met een knipoog naar de bondgenoten uit Bavel die er niet fysiek, maar wel in gedachten, bij zijn, eindigt ze met "Bescherm de" ... "BOOMKIKKER"!

De demonstratie vindt plaats op een donderdagmiddag, toch hebben enkele tientallen mensen zich van andere verplichtingen los kunnen maken om op het Chasséveld aanwezig te zijn. Ze houden dozen boven hun hoofd, zodat ambtenaren van de gemeente Breda vanuit het stadhuis kunnen zien hoe het is om 'tussen de dozen' te wonen.

Nadat Pallandt haar openingswoord heeft gehouden, komt Gerard Groeneveld van Stop de Verdozing aan bod. Zijn verhaal gaat over de Posthoren, voormalig Digit Parc, waarbij de gemeente fout op fout heeft gestapeld. Nu is het terrein in handen van een bedrijf uit Singapore. Het vrezen is dat de aangekondigde distributiecentra die er zullen komen, weinig zullen bijdragen aan werkgelegenheid voor de Bredanaar.

De volgende spreker is Baul Bindels, van de wijkraad Buitengebied Breda Zuid-West. Hij somt de vele slogans op die de gemeente Breda de laatste jaren heeft gebruikt, maar waar de gemeente niet naar heeft gehandeld. Hij spreekt zijn zorgen uit over Rithmeesterpark II en andere plannen die groen omruilen voor grijs. En hij introduceert de slogan van de dag: "Breda, stad in een distributiepark."

De rij wordt gesloten door Bert van de Haar, secretaris van Natuurplein de Baronie. Van de Haar laat de megafoon links liggen en verheft zijn stem. Inhoudelijk is zijn verhaal net zo krachtig. Hij vertelt over de plannen die er ooit waren om Rithmeesterpark II in de bestaande natuur te bouwen, zodat er niets verloren zou hoeven gaan. Het was een enthousiasmerend plan. Maar uiteindelijk werd het van tafel geschoven. Het was te lastig voor de bedrijven die zich er zouden vestigen. Dit verhaal bevestigt weer wat gedurende de demonstratie vaker naar voren komt: economische belangen worden door het Bredase college vóór de belangen van omwonenden - mens en dier - geplaatst.

Na afloop verschijnen er verslagen van de demonstratie in diverse kranten. Als diezelfde avond de gemeenteraad Breda spreekt over de omgevingsvisie 2040, brengen diverse partijen het naar voren: geen groen ruilen voor grijs, geen stad in een distributiepark. Onze boodschap is gehoord.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren organiseert demonstratie tegen verdozing van Breda

Breda, 20 mei 2021 – Deze week werd bekend dat er in Posthoren, wat nu nog braakliggend terrein aan de rand van Teteringen is...

Lees verder

Democratie binnen Brabantse Delta brokkelt verder af

Breda, 14 juli 2021 - Het Algemeen Bestuur van Brabantse Delta besliste vanavond over een aantal wijzigingen aan de manier va...

Lees verder