Phar­ma­filters zijn sympa­thiek, maar druppel op de gloeiende plaat


24 maart 2021

Het is wat de Partij voor de Dieren betreft niet uit te leggen dat pijnstillers weefselschade veroorzaken bij vissen, anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen en zelfs antidepressiva het gedrag negatief beïnvloeden op dieren die in het water leven. Of wat te denken van het gebruik van antibiotica en diergeneesmiddelen die in oppervlakte en grondwater terecht komen via af- en uitspoeling na bemesting van het land, of via afvalwater uit mestverwerkingsinstallaties en viskwekerijen.

Nog belangrijker vinden we het dat dan ook dat er gekeken wordt naar de hele keten, een pharmafilter is een druppel op een gloeiende plaat.

Wij vinden het wel een sympathiek amendement, er mag wel iets meer ambitie verwacht worden ten aanzien van medicijnvervuiling, zeker als dit bij de bron aangepakt kan worden.

Daarnaast zou de fractie van de Partij voor de Dieren het enorm toejuichen als er nog meer ingezet wordt op innovatieve zuiveringstechnieken, om te voorkomen dat medicijnresten in het oppervlakte water komen. Zo las ik over een project Schone Maaswaterketen dat in 2018 is afgerond. Daarbij de vraag aan de portefeuillehouder, wordt deze innovatieve methode om medicijnresten en andere microverontreinigingen te verwijderen toegepast op onze rioolwateringzuiveringen?

Tot slot, we zijn ons er van bewust dat pharmafilters slechts een klein deel van de oplossing zijn, maar alle kleine beetjes helpen, dus daarom dienen wij het amendement mee in.

Interessant voor jou

Oproep tot actieve participatie waterschap in energietransitie

Lees verder

Verzoek om debat over bedrijventerrein Bavel

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer