Breda zet buiten­gebied buitenspel


19 april 2021

Breda, 19 april 2021 – Het stadsbestuur van Breda doet zich groen voor door te spreken over een “Stad in het Park”, maar laat de natuur die er al ís in het buitengebied keer op keer stikken. De dorpen om Breda heen lijden zwaar onder de tomeloze expansiedrift van de politiek. Een bedrijventerrein hier, een distributiecentrum daar – het kan niet op. De Partij voor de Dieren verzet zich tegen de bouw van een bedrijventerrein in Bavel.

De actieve leden van de Partij voor de Dieren zijn het zat om lijdzaam toe te kijken hoe de Bredase natuur steeds weer plaats moet maken voor megalomane projecten. Zij willen volgend jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, om zo invloed uit te kunnen oefenen op de besluitvorming omtrent bedrijventerreinen. De partij vindt dat Breda haar ambities bij vergroening zou moeten leggen in plaats van bij het aantrekken van grote bedrijven. Voor bedrijven die zich in of rondom de stad willen vestigen moet er in eerste instantie worden gekeken naar de leegstaande bedrijfspanden die er al volop zijn, zodat de natuur buiten schot blijft. Ieder bedrijf wil een mooi nieuw pand op een aantrekkelijke locatie, maar juist dat soort kortzichtige belangen hebben ervoor gezorgd dat we nu in een klimaat- en biodiversiteitscrisis zitten.

Marinel van Walsum is één van de Bredase leden van Partij voor de Dieren met politieke ambitie. Zij woont zelf in de omgeving van Effen, en ziet daar met eigen ogen hoe landschap en natuur steeds meer onder druk komen te staan, terwijl er tegelijkertijd plannen worden gemaakt voor een nieuw bedrijventerrein genaamd Rithmeesterpark II. Nu dit ook in Bavel blijkt te spelen vraagt zij zich af waarom de Bredase gemeenteraad niet luistert naar het protest van de dorpsbewoners. Van Walsum: “De inwoners van Bavel willen dat het groen behouden wordt, maar het wordt hen heel moeilijk gemaakt. De buitengebieden worden genegeerd door de politiek. Bavel is al omringd door de snelweg, Breepark en de ‘Bavelse Berg’ vol zonnepanelen. En dan komt nu verdozing als volgende bedreiging hun kant op. Wanneer is het genoeg? We moeten dit nú een halt toeroepen, anders is Breda straks een “Stad in een Doos”.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Grasvelden beregenen met schaars grondwater is waanzin

Na drie droge jaren, en met wellicht weer een droge zomer in zicht, is het onbegrijpelijk dat de Brabantse waterschappen geen...

Lees verder

Cynthia Pallandt spreekt bij gemeenteraad Breda in over bedrijventerrein Bavel en EVZ boomkikker

Dit is de bijdrage die Cynthia Pallandt namens Partij voor de Dieren Brabantse Delta leverde bij de Bredase gemeenteraad, ove...

Lees verder