ASR’s in AFC Nieuw-Prin­senland


Indiendatum: 9 jun. 2023

Vragen (conform artikel 74 Reglement van Orde) van de fractie van de Partij voor de Dieren Brabantse Delta betreffende ‘ASR’s in AFC Nieuw-Prinsenland’.

Geacht bestuur,

Partij voor de Dieren Brabantse Delta las met grote interesse de vragen van onze collega dhr. Sneep over de onttrekkingen in Dinteloord. Aangezien wij als waterschap met glastuingebied Nieuw-Prinsenland verbonden zijn door middel van een afvalwaterakkoord, willen wij, mede naar aanleiding van het Duurzaamheidsverslag AFC Nieuw-Prinsenland, de volgende vragen aan u stellen.

1. Door TOM (de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij) is in samenwerking met Cosun een gietwatersysteem ontwikkeld, dat afvalwater afkomstig uit de suikerbietenverwerking geschikt maakt om als gietwater voor de glastuinbouw geschikt te maken. Wat wordt er gedaan met het brijn dat overblijft?

2. Op dit moment zuiveren wij als Brabantse Delta het afvalwater van Nieuw-Prinsenland. Wij lezen dat het persriool naar behoren functioneert. Is het technisch mogelijk om ook dit afvalwater via een ASR (aquifer storage recovery, een waterbel) ter plaatse te hergebruiken? Zo nee, waarom niet?

3. Nieuw Prinsenland zuivert zelf ook (een deel) van het afvalwater dat ontstaat als gevolg van haar activiteiten. Met enige minerale vervuiling wordt dit vervolgens geloosd op het riool. Kan dit water niet worden hergebruikt binnen de glasopstanden, bijvoorbeeld door middel van een extra ASR?

4. Zover wij begrijpen is er ter plaatse nog maar één ASR aanwezig. Staat het realiseren van meer ASR’s de komende vijf jaar op de planning?

5. Tot slot een vraag over aardgas. U zult het met ons eens zijn dat naast particulieren ook bedrijven ‘van het aardgas’ af zullen moeten. Daarom baart het ons zorgen dat het aardgasverbruik in AFC onverminderd hoog ligt. (62.600.000 kubieke meter in het normale jaar 2021, meer dan alle huishoudens van Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht bij elkaar opgeteld.) Nu het aantal hectare glasopstanden van AFC spoedig met 93 ha wordt uitgebreid, vragen wij ons af: op welke manieren wordt er op dit moment getracht het aardgasverbruik in de plaatselijke glastuinbouw te verminderen, en kunnen wij hierbij als waterschap Brabantse Delta zelf op enige wijze een (sturende) rol spelen, bijvoorbeeld door het inzetten van financiële prikkels?

Wij vernemen graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Ludo Maas
Cynthia Pallandt

Partij voor de Dieren

Indiendatum: 9 jun. 2023
Antwoorddatum: 5 jul. 2023

  1. Het brijn van de TOM gietwaterfabriek wordt geloosd op de Dintel. Dit is toelaatbaar als combistroom met de lozing van het gezuiverde afvalwater van de suikerfabriek op basis van de uitgevoerde immissietoetsen. Hiervoor is een Waterwetvergunning verleend.
  2. Het afvalwater afkomstig van Nieuw Prinsenland bestaat uit huishoudelijk afvalwater en uit een
    recirculatiewater afkomstig van de kassen wat niet meer recirculeerbaar is. Er is gekozen om dit water naar de RWZI af te voeren om daar te zuiveren en niet ter plaatse te zuiveren omdat daarvoor de kosten te hoog zijn aangezien dit een beperkte stroom is. Gezien de aanwezigheid van mogelijke restverontreinigingen in dit water, is het niet wenselijk om dit water ondergronds op te slaan.
  3. De glastuinbouwbedrijven recirculeren zoveel als mogelijk het proceswater. Wanneer dit niet meer
    mogelijk is (bijvoorbeeld aan het einde van de teelt of door te hoog opgelopen zoutconcentraties)
    doorloopt dit water een zuiveringsinstallatie om de gewasbeschermingsmiddelen voor minimaal 95% uit het water te halen. Dit is een wettelijke verplichting en wordt vervolgens aangeboden voor verdere zuivering op de RWZI. Het proceswater wordt dus al zo veel mogelijk gerecirculeerd.
  4. De reeds aanwezige ASR wordt gebruikt om water van de suikerfabriek tijdelijk op te slaan voor het
    gebruik in de glastuinbouw. De glastuinbouw gebruikt dit water slechts als aanvullend water en gebruiken hemelwater als eerste uitgangswater op hun bedrijven. Er zijn geen plannen om extra waterbellen aan te leggen aangezien de huidige voorziening voldoende is voor de glastuinbouw.
  5. Waterschap Brabantse Delta is niet verantwoordelijk voor de inzet of het gebruik van aardgas in de
    glastuinbouw. Er zijn andere partijen die hier meer sturend in kunnen zijn dan het waterschap.

Interessant voor jou

Benutten innovaties van het Waterschapshuis

Lees verder

Amerikaanse Rivierkreeften

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer