Constructief meedenken en win-win oplos­singen zoeken


Indiendatum: 11 apr. 2024

Breda, 11 april 2024

De volgende vragen zijn een vervolg op de eerdere set vragen n.a.v. de e-mail ‘STOP ERMEE’. Wij doen het voor de formaliteit in de vorm van schriftelijke vragen, maar we willen vooral constructief meedenken over oplossingen voor de zaken die zijn aangekaart. We hebben een suggestie voor alle drie de geadresseerde onderwerpen en wij gaan hier ook heel graag verder met u over in gesprek indien dat op prijs wordt gesteld.

Geacht bestuur,

  1. In beantwoording op de vragen over riet maaien in Waterakkers Breda wordt verwezen naar het ecologische werkprotocol. Echter, in dat protocol staat dat het werk het beste in het najaar kan plaatsvinden. Terwijl het op 22 januari, tijdens of vlak na een van de koudste weken van de afgelopen winter, plaatsvond. Er is dus niet volgens protocol gewerkt. Alleen al de verstoring van de dieren in een periode waarin ze hun energie zo hard nodig hebben om de kou überhaupt te overleven, is heel impactvol. Onze fractie krijgt daarom de indruk dat dit heel makkelijk is op te lossen om een win/win situatie te creëren voor waterschap én dieren: de maaiwerkzaamheden daadwerkelijk in het najaar uitvoeren. Wij zouden graag horen of dat door portefeuillehouder en/of betrokken ambtenaren ook zo wordt gezien en of dit kan worden aangepast.
  2. Onze vraag of het schiereiland in Waterdonken ontoegankelijk kan worden gemaakt is negatief beantwoord, maar het antwoord is gebaseerd op een onjuiste aanname, namelijk dat wij bedoelden dat het schiereiland deels onder water moet worden gezet. Dat willen wij zeker niet, dat zou ook weer ten koste van de vogels gaan (want die zitten erop)! Wij doelden erop om puur de toegang te blokkeren, bv. door er planten te plaatsen waar men niet goed langs kan, of grote stenen, of desnoods een hekje. Dat is een eenmalige maatregel die alleen mensen tegenhoudt en verder geen negatieve gevolgen heeft, en prima zo uitgevoerd kan worden dat het er natuurlijk uitziet (verderop is ook de toegang tot een eiland afgezet met een hekje, zoals te zien is via Google maps, zie screenshot in de bijlage). Wat vindt u van het idee om op een van de genoemde manieren te toegang te blokkeren of moeilijker te maken?
  3. Daarnaast maken wij uit de antwoorden op de vragen op dat hoewel het waterschap recentelijk een meer ecologisch verantwoorde werkwijze heeft ingevoerd, deze niet geldt voor (of niet is doorgevoerd in) onderhoudswerkzaamheden vanuit een gemeenschappelijk maaibestek. Is er ambitie toe om gemeenschappelijke maaibestekken ook te updaten naar meer ecologisch verantwoorde varianten?

Als fractie denken wij: Als het waterschap voor gemeenten maait, moet richting die gemeenten worden gecommuniceerd/duidelijk zijn dat ons ecologische maaibestek geldt, en niet het hunne of wat zij willen. Wij zijn benieuwd hoe men hierover denkt en wat er mogelijk is.

Met vriendelijke groet,

Fractie Partij voor de Dieren