Constructief meedenken en win-win oplos­singen zoeken


Indiendatum: 11 apr. 2024

Breda, 11 april 2024

De volgende vragen zijn een vervolg op de eerdere set vragen n.a.v. de e-mail ‘STOP ERMEE’. Wij doen het voor de formaliteit in de vorm van schriftelijke vragen, maar we willen vooral constructief meedenken over oplossingen voor de zaken die zijn aangekaart. We hebben een suggestie voor alle drie de geadresseerde onderwerpen en wij gaan hier ook heel graag verder met u over in gesprek indien dat op prijs wordt gesteld.

Geacht bestuur,

  1. In beantwoording op de vragen over riet maaien in Waterakkers Breda wordt verwezen naar het ecologische werkprotocol. Echter, in dat protocol staat dat het werk het beste in het najaar kan plaatsvinden. Terwijl het op 22 januari, tijdens of vlak na een van de koudste weken van de afgelopen winter, plaatsvond. Er is dus niet volgens protocol gewerkt. Alleen al de verstoring van de dieren in een periode waarin ze hun energie zo hard nodig hebben om de kou überhaupt te overleven, is heel impactvol. Onze fractie krijgt daarom de indruk dat dit heel makkelijk is op te lossen om een win/win situatie te creëren voor waterschap én dieren: de maaiwerkzaamheden daadwerkelijk in het najaar uitvoeren. Wij zouden graag horen of dat door portefeuillehouder en/of betrokken ambtenaren ook zo wordt gezien en of dit kan worden aangepast.
  2. Onze vraag of het schiereiland in Waterdonken ontoegankelijk kan worden gemaakt is negatief beantwoord, maar het antwoord is gebaseerd op een onjuiste aanname, namelijk dat wij bedoelden dat het schiereiland deels onder water moet worden gezet. Dat willen wij zeker niet, dat zou ook weer ten koste van de vogels gaan (want die zitten erop)! Wij doelden erop om puur de toegang te blokkeren, bv. door er planten te plaatsen waar men niet goed langs kan, of grote stenen, of desnoods een hekje. Dat is een eenmalige maatregel die alleen mensen tegenhoudt en verder geen negatieve gevolgen heeft, en prima zo uitgevoerd kan worden dat het er natuurlijk uitziet (verderop is ook de toegang tot een eiland afgezet met een hekje, zoals te zien is via Google maps, zie screenshot in de bijlage). Wat vindt u van het idee om op een van de genoemde manieren te toegang te blokkeren of moeilijker te maken?
  3. Daarnaast maken wij uit de antwoorden op de vragen op dat hoewel het waterschap recentelijk een meer ecologisch verantwoorde werkwijze heeft ingevoerd, deze niet geldt voor (of niet is doorgevoerd in) onderhoudswerkzaamheden vanuit een gemeenschappelijk maaibestek. Is er ambitie toe om gemeenschappelijke maaibestekken ook te updaten naar meer ecologisch verantwoorde varianten?

Als fractie denken wij: Als het waterschap voor gemeenten maait, moet richting die gemeenten worden gecommuniceerd/duidelijk zijn dat ons ecologische maaibestek geldt, en niet het hunne of wat zij willen. Wij zijn benieuwd hoe men hierover denkt en wat er mogelijk is.

Met vriendelijke groet,

Fractie Partij voor de Dieren

Indiendatum: 11 apr. 2024
Antwoorddatum: 9 mei 2024

1. In de periode van 15 november tot 1 mei voert het Waterschap Brabantse Delta geen werkzaamheden uit voor het schonen en maaien van watergangen en vlakvormige wateren waar beschermde soorten aanwezig zijn of verwacht worden op basis van verspreidingsgegevens. Er zijn echter uitzonderingen voor werkzaamheden die al begonnen zijn tijdens uitvoeringsperiode 5 (1 oktober – 15 november). Afgelopen jaar is afgeweken als gevolg van de natte weersomstandigheden.

Er kan alleen afgeweken worden van dit beleid in het kader van primaire waterschapstaken zoals wateraanvoer en -afvoer, bijvoorbeeld voor nachtvorstberegening, of voor natuurontwikkeling, bijvoorbeeld bij het maaien van rietlanden/rietoevers. In deze context wordt het maaien van rietoevers gezien als een legitieme afwijking van het gebruikelijke tijdschema van 15 november tot 1 mei vanwege natuurontwikkelingsdoeleinden (Ecologisch werkprotocol “Schonen en maaien van watergangen en wateren versie :20191125”).

Indien de lokale (terrein) omstandigheden het toelaten heeft het ook onze voorkeur om in het najaar deze werkzaamheden uit te voeren.

2. We zijn geen voorstander van maatregelen zoals het afsluiten van het eiland met een hek, het
aanplanten van planten of het plaatsen van grote stenen. We geloven dat dit juist aantrekkelijk kan
zijn voor hangjongeren en vandalisme kan aanmoedigen. We denken dat het beter is om de plek
open en kaal te laten, wat ook gunstiger is voor de kieviten.
Gemeente Breda is eigenaar van de ondergrond en verantwoordelijk voor eventuele maatregelen.

3. Sinds 17 juni 2020 hanteert het Algemeen Bestuur (AB) van het waterschap het Algemeen
Onderhoudsplan Waterlopen en Waterkeringen (AOWW) en de bijbehorende ecologische
werkprotocollen voor onderhoudswerkzaamheden. Andere partners in het gezamenlijke maaibestek
hebben elk hun eigen gedragscodes, zoals de "gedragscode soortenbescherming gemeenten" en de
"gedragscode natuurbeheer" van Staatsbosbeheer. Hoewel elke partner verantwoordelijk is voor
haar eigen beleid en uitvoering, wordt er wel onderling afgestemd en waar mogelijk samenwerking
gezocht. De AOWW omvat 9 verantwoorde varianten voor het uitvoeren van maaibeheer, met
speciale aandacht voor ecologie. Deze aanpak zorgt voor een gecoördineerde benadering van
waterbeheer, waarbij ecologische belangen en onderhoudsbehoeften in waterlopen en
waterkeringen worden geborgd met de betrokkenheid van verschillende partijen.

Interessant voor jou

Doden van dieren in het kader van schadebestrijding

Lees verder

Nurdles, duurzaam omgaan met water, VTH impuls

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer