Levende bijvangst muskus­rat­ten­be­strijding


Indiendatum: 20 mrt. 2024

Breda, 20 maart 2024

De volgende vragen zijn n.a.v. een foto die Vogelrevalidatiecentrum Zundert vandaag op Instagram plaatste[1] van een zwaan met een muskusrattenklem aan zijn kop.

Geacht bestuur,

  1. Erkent u dat er ook dieren anders dan rivierkreeften en vissen levend in muskusrattenvallen verstrikt raken?
  2. Bent u inmiddels tot een beleid gekomen rondom de omgang met dieren die levend verstrikt zijn in muskusrattenvallen (zo ja hebt u dit gecommuniceerd, en wat is dit beleid, zo nee waarom niet)?
  3. Mevrouw Van Willegen van Rivierenland gaf laatst tijdens onze commissievergadering aan dat dieren die levend in muskusrattenvallen verstrikt zijn geraakt worden doodgemaakt als zij niet meer levensvatbaar zijn, en anders worden losgelaten. Wat gebeurt er indien zij zwaar gewond zijn maar nog wel levensvatbaar, en bent u met ons eens dat in zo'n geval hulp nodig is voor het dier? Hoe ziet u de rol van het waterschap daarin? Bent u het met de Partij voor de Dieren eens dat het waterschap hier verantwoordelijkheid voor draagt?

Met vriendelijke groet,

Fractie Partij voor de Dieren


[1] https://www.instagram.com/p/C4vM6NeMWYA/?igsh=dmIxdmNtYWp5ajdk&img_index=1

Indiendatum: 20 mrt. 2024
Antwoorddatum: 10 apr. 2024

  1. Ja, dat blijkt wel uit de door u bijgevoegde foto. Het is overigens niet duidelijk of de conibearklem op de betreffende foto is geplaatst door Muskusrattenbeheer.
  2. Voor de bestrijding van de muskus- en beverratten is altijd het uitgangspunt om dierenleed zoveel als mogelijk te beperken. Het beperken gebeurt op verschillende manieren en is omschreven in het
    Ecologisch Werkprotocol waarin omschreven staat hoe o.a. vangmiddelen toe te passen. Dit protocol wordt door de landelijke bestrijdingsorganisaties uitgewerkt en het WMB (Werkgroep
    Muskusrattenbeheer) stelt het protocol vast als gedelegeerde namens het voormalige CMB (Commissie Muskusrattenbeheer) en het huidige CWK (Commissie Waterkeringen) van de Unie van Waterschappen.
    Daarnaast wordt er gewerkt binnen de kaders van de Nota Dierenwelzijn die Waterschap Brabantse Delta in 2022 heeft opgesteld.
  3. Er zal in voorkomend geval eerste hulp worden verleend door de bestrijder en wordt, door deze bestrijder, op kosten van het waterschap de lokale dierenambulance benaderd zodat deze de verdere zorg op zich kan nemen. Communicatiegegevens hieromtrent zullen door respectievelijke bestrijder en dierenambulance-medewerkers ter plekke worden uitgewisseld.

Interessant voor jou

Liefde voor pachtgronden waterschap

Lees verder

Doden van dieren in het kader van schadebestrijding

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer