Duurzame bedrijfsvoering en bedrijfspanden
Pas als we durven te denken vanuit het meest kwetsbare – dieren, natuur en milieu – zullen we in staat zijn om de noodzakelijke veranderingen door te voeren die het mogelijk maken om te blijven leven op deze prachtige planeet. De belangrijkste maatregel om de crises te keren is het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Dit vraagt om een allesomvattende aanpak: één waarbij klimaatplannen gecombineerd worden met maatregelen voor behoud en herstel van biodiversiteit. Dat doen we samen met inwoners en bedrijven. Zo kunnen we genieten van meer water, natuur en een fijnere en schonere woonomgeving. We maken van een min-minsituatie een win-winsituatie.
- Het waterschap roept de klimaat- en biodiversiteitscrisis uit. Er komt een portefeuillehouder voor klimaat en biodiversiteit. Al het beleid wordt getoetst op duurzaamheid in een duurzaamheidsparagraaf, waarin de gevolgen voor dieren, natuur, milieu en klimaat staan omschreven. Vanuit zijn rol als adviseur verzet Brabantse Delta zich tegen de toenemende verdozing, zoals het Tilburgse project Wijkevoort en het Bredase bedrijventerrein Rithmeesterpark II.
- Voor alle klimaatplannen wordt zo vroeg mogelijk in het proces een natuurtoets uitgevoerd, om kansen te benutten en bedreigingen voor aanwezige planten en dieren te voorkomen.
- Het waterschap plant extra bomen om langdurig CO2 op te vangen.
- In het kader van de Omgevingswet ontwikkelt het waterschap een Watervisie waarin de aanpak van de klimaat- en biodiversiteitscrises de hoogste prioriteit krijgt.
- Uiterlijk in 2030 stoot het waterschap niet of nauwelijks broeikasgassen meer uit en compenseert het de eventuele resterende uitstoot (‘klimaatneutraal’). Daarvoor komt er een ambitieus klimaatplan met bijbehorend budget. Er komen concrete, afrekenbare tussendoelen en snelle bijstelling als die doelen niet gehaald dreigen te worden.
- Het waterschap stelt een biodiversiteitsherstelplan op. Daarin wordt onder meer in kaart gebracht welke bedreigde soorten er in het beheersgebied leven en beschreven welke maatregelen genomen worden om deze soorten duurzame overlevingskansen te bieden.
- Het waterschap verzoekt de rekenkamer(commissie) doorlopend te onderzoeken of het klimaatbeleid voldoende bijdraagt aan het bereiken van klimaatdoelstellingen en klimaatrechtvaardigheid.
De beste plek om de wereld te verbeteren is dichtbij huis, in je eigen waterschap. Daarin wil de Partij voor de Dieren dat het waterschap laat zien hoe je duurzaam wordt om zo burgers en bedrijven te inspireren. Bij klimaatmitigatie, ofwel het tegengaan van klimaatverandering, is er door het waterschap nog veel winst te behalen die kan doorsijpelen naar de rest van de maatschappij.
- Bij de aanbesteding en inkoop van producten en diensten en bij het verlenen van subsidies worden harde duurzaamheidscriteria gesteld over bijvoorbeeld CO2-uitstoot, biodiversiteit, gifgebruik, dierenwelzijn, fairtradehandel, goede arbeidsomstandigheden en circulaire en lokale economie. Hierover wordt jaarlijks gerapporteerd.
- Gebouwen, gemalen en zuiveringsinstallaties zijn uiterlijk 2030 natuurinclusief en fossielvrij.
- Zonnepanelen en groen worden de norm op daken, gevels, gemalen, zuiveringsinstallaties en eigen parkeerplaatsen, behalve op monumentale en beeldbepalende panden.
- Rioolwaterzuiveringen gaan prioriteit geven aan het terugdringen van lachgas en methaan, twee sterke broeikasgassen.
- Ambtenaren en bestuurders worden gestimuleerd om op de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk te komen. Het waterschap is flexibel met werktijden, zodat medewerkers buiten de spits kunnen reizen.
- Het waterschap stimuleert en faciliteert ambtenaren om een deel van de tijd thuis te werken. Ambtenaren die wél op kantoor werken worden geclusterd, zodat minder ruimtes bezet worden en het energieverbruik omlaag kan.
Aanvullende standpunten op dit vlak:
- Het waterschap hanteert bij catering en in bedrijfsrestaurants het ‘carnivoor, geef het door’-principe. En er wordt een volgende stap naar volledig plantaardig gezet. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk met biologische en lokale producten gewerkt.
- Het waterschap gebruikt alleen biologische en proefdiervrije schoonmaakmiddelen.
- Om energie te besparen worden alle gebouwen van het waterschap verwarmd tot maximaal 19 graden. Voor medewerkers die vanwege medische redenen een hogere temperatuur nodig hebben worden maatwerkoplossingen gezocht.
- Het waterschap stopt met het gebruik van schadelijke chemicaliën bij metingen om te bepalen hoezeer water door bedrijven is verontreinigd.
- Het waterschap is transparant over zijn CO2-uitstoot en -besparing van haar eigen organisatie en rapporteert de voortgang jaarlijks in een duidelijke, feitelijke en openbare CO2-boekhouding.
- Het waterschap wordt fossielvrij en verbreekt de (financiële) banden met fossiele bedrijven.
- Het waterschap spreekt steun uit voor de actie ‘fossielvrije pensioenbeleggingen’.
- Het waterschap werkt niet samen met bedrijven die zich schuldig maken aan ecocide, dat wil zeggen grootschalige beschadiging of vernietiging van ecosystemen.
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 19 februari 2025 Zet de RES-regio's niet bij het REST-afval
- 18 december 2024 Bijdrage over toezegging Laaksche Vaart
- 25 september 2024 Enthousiasme over actieplan biodiversiteit
- 20 juli 2022 Educatieve invulling persstation Bergen op Zoom: DOEN!
- 2 februari 2022 Iedere bedrijfswagen voor muskusrattenbestrijding is er één teveel
- 2 februari 2022 Verduurzaming van het wagenpark
- 24 november 2021 Duurzaamheid moet in het DNA van het waterschap komen te zitten!
- 19 mei 2021 Ambitie en scope moeten omhoog voor een circulair en klimaatneutraal waterschap
- 24 maart 2021 Oproep tot actieve participatie waterschap in energietransitie
- 24 februari 2021 Trots dat ons waterschap openstaat voor meer vegetarische en veganistische maaltijden!